Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

Zinaku Bermula Di FACEBOOK ¸.•✰ بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم ✰•.¸

Ya Rabb, Inilah pengakuanku. Aku berzina, terang-terangan dalam penglihatanMU….
Ya Allah…. Dadaku berdetak. Tangan dan tubuhku menggeletar. Menantikan pengadilan di hadapanMU.
Akhirnya malaikat itu datang. Membawa catatan amalanku di dunia.
Dibukanya layar…. Ditampilkan seluruh aktiviti duniaku. Apa yang dilihat, sangat membuatkanku menyesal….
Ya Rabb, kenapa mulutku tidak dapat berbicara? “Aku dulu selalu melihat wajah tampan lelaki bukan muhrim!” Ku dengar mata berbicara lantang.
Lalu terlihat di layar, aku sedang menatap wajah-wajah tampan teman chatting, teman facebook, dan semua teman lelakiku.
Malunya aku, Rabb… “Aku dulu selalu mendengar kalimat mesra dari seorang lelaki yang haram bagiku!” Kali ini telingaku bicara.
Ya, semasa di dunia aku hanya sibuk bergayut dengan kekasihku. Dia memanggil aku ‘sayang’, aku pun sama…
Rabb… Kenapa semua aktiviti aku penuh maksiat? Kenapa kegiatanku hanya berkapel? Kenapa hari-hariku hanya disibukkan dengan nafsu syahwat semata?
Layar itu masih memancarkan kegi…

✫• Tarikan Seorang Perempuan •✫

Imej
Share7
Seseorang wanita itu apabila di yaumal akhirat akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka?
Na'uzubillah.........artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggung-jawab yang kita pikul!
pertama:- AYAHNYA
apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.
kedua:- SUAMINYA
apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram..apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim etc solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan d…

••► Akibat Bercakap Ketika Azan Share 30

Imej
Renungkanlah WAHAI SAHABAT-SAHABATKU yang dirahmati ALLAH SWT. Mengapa lidah kelu disaat kematian? Tetapi kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati.
Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa.. lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan 'sakaratul maut'.
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya". Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan.
Banyak fadhilatnya.
Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak.
Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka …

•◕✰ Rendah Maharnya, Tinggi Harga Cintanya ✰◕•

Imej
Share24
"Perkara Yang Mudah Telah Dirumitkan"
Itulah yang akan berlaku dalam sesebuah perancangan untuk berkahwin. Dan yang menjadi masalah ialah nilai duit hantaran yang diminta oleh sesetengah ibu bapa. Tinggi melampaui had dan di luar kemampuan pihak lelaki. Jika nilai duit hantaran diatur mengikut kemampuan si lelaki, rasanya tidak menjadi masalah untuk meneruskan perkahwinan mereka.

Berikut beberapa ayat-ayat Al-Quran dan Hadith menunjukkan mudahnya untuk berkahwin dan hadith menunjukkan perkahwinan itu perlu dipermudahkan..
Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Apabila datang kepadamu seorang lelaki, datang untuk meminang yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya. Maka nikahilah dia. Bila tidak engkau lakukan, maka akan terjadi fitnah di muka bumi ini dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi.." (Hadith Riwayat Tarmidzi dan Ahmad)
Firman Allah: "....Dan kahwinkanlah orang-orang bujang di antara kamu dan orang-orang yang layak berkahwin dari hamba…

Sasaran Mengena

Imej
Assalamualaikum kepada blogger..pertama sekali Yuniey nak mengucapkan syukur ke atas ILAHI sebab Yuniey masih lagi diberi peluang untuk bernafas..
Alhamdulilah..apa yang Yuniey target untung exam bulan 3.akhirnya tercapai jua.Yuniey target just 2.50.but Yuniey dapat 2.58..semuanya dapat 4Principal..
Semoga Kejayaan Menjadi Milik Yuniey..Aminn

Tudung Murah Collections GIVEAWAY

Imej
Salam semua..Yuniey nak join lah contest nieh..moga nasib akan menyebelahi Yuniey..Yuniey akan tagg kan kepada blogger tegar..
kak bella
adik yuniey
Nani

1st Giveaway by Six e'Craft

Imej
Salam semua kepada blogger...satu lagi contest yang Yuniey nak join dari blog ini..Yuniey berjalan-jalan yuniey nampak contest ini..so tanpa berfikir Yuniey pon join..hadiah yang ditawarkan agak menarik jugak lah..tengok rezeki.kalau ada rezeki insyaallah Allah akan bagi rezeki itu.blog yang bertuah akan Yuniey tagg kan ialah
1)kak bella
2)hananinatasya
Okeh dah siap.mudah kan?so apa tunggu lagi mai pakat join ramai-rami

Segmen Saya Nak Doodle Apit

Nick Name=Yunieywarna feveret=hijau
kepada sesiapa yang berminat boleh lah join..mudah sahaja just click disini sahaja..mudah tak?kan ku tag kan kepada 1)sis bella
2)hanani natasya
3)adik yuniey
dah siap..yuniey nak postkan kepada blog ini

Aurat wanita Menurut Al-Quran Dan Hadis

Bulu Kening

Menurut Bukhari bahawa :

"Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." (Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

Kaki (tumit kaki)

"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki(atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (An-Nur : 31)

Keterangan :

Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.

Wangian

"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." (Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban)

Dada

"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka.” (An-Nur : ayat 31)

Gigi

"Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya." (Riwayat At-Thabrani)

"Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi…

‎22 Tanda Hari Kiamat Semakin Hampir

1. Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2. Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3. Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4. Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5. Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6. Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7. Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8. Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9. Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perem…

"Berblog, Kenapa ?"

Imej
hari ini yuniey mahu join entry tentang berblog kenape?..thankz kepada blogger ini buad entry yang menarik perhatian yuniey
1)blog sebagai tempat yuniey meluahkan segala perasaan dan isi hati yuniey sebab yuniey seorang yang suka pendam perasaan
2)jeles tengok orang lain ada blog..so yuniey pon nak jugak ada blog sendiri kan??
3)yuniey stat buad blog masa yuniey form4..masa tuh sebab tengok blog orang lain sume cecantik belaka..masa tuh jugak yuniey tak tahu bagaimana nak meningkatkan follower,join contest sumer..tahu pon tyme sebab tengok blog cezen yuniey..memang cantik..selalu jugak blogger tegar ini menang contest...
4)blog ini tempat yuniey nak shere ilmu dengan blogger lain..khususnyer ilmu akhirat..
rasanya tuh jerk kud sebab yuniey berblogging...

Aku dan Dia Dah Putusss..

Aku dan dia dah putus…”“Kenapa?”“Aku dah x sayangkan dia. Pelik bukan.tiba-tiba saja perasaan tu hilang”“Kau pasti dengan keputusan kau. Kau x kesiankan dia? Dia sayang kau…”“Kesian la jugak. Tapi bila aku fikir balik, lagi kesian kalau aku teruskan. Aku dah x mampu…”“Buatlah apa yang kau rasa terbaik….”selepas setahun.“Aku geram. Dia tipu aku. Lepas setahun baru aku tahu…”“Kenapa? Apa yang dah jadi…?”“Dia ada ramai perempuan belakang aku. Dia tipu aku. Aku rasa pedih. Terlalu pedih…”“Kenapa kau pedih. Kan perasaan kau dekat dia dah lama hilang”“Entah. Mungkin rasa dikhianati. Tak dihargai. Mungkin kalau aku sayang dia. Sekarang aku dah longlai. Separuh mati aku terluka. Rabak. Koyak. Patah….”“Lupakanlah. Jangan bebani hati fikiran diri kau dengan benda dah lepas ni…Tidurlah dah lewat…”“Aku tak boleh stop. Mata aku tak boleh nak lelap. Kecewa aku menggunung. Otak aku overtime….”beberapa bulan kemudian“Aku selalu tertanya-tanya kenapa perasaan aku pada dia boleh hilang. Sekelip mata.”“…

Follower ke 980

Imej
Blog aku di promote oleh mr sepet..terima kasih bebanyak..blog ini menawarkan perkhidmatan mendesign blog.aku pun dan booking..tunggu dari blogger tersebut..
Pengajaran;tuah ayam nampak dikaki,tuah manusia siapa yang tahu


Doa Ketika Bersediha

Imej
Marilah kita sama-sama mengamalkan doa ini..semoga ia berguna pada kalian..saya pon dalam proses menghafal doa ini sehingga fasih..semoga Allah akan memberkati usaha saya untuk menhafal doa ini..Aminn

ADIANIEZ GIVEAWAY : very simple !

Imej
Lama tak makan KFC..makanan kegemaran aku nieh..semoga luck aku dapat baucer nieh.thankz kepada penganjur yang menganjurkan contest nieh

Pencarian 100 blogger Malaysia untuk portfolio seni AA Graphic

Imej
Nama :Nur Ayuni Binti Abdul Majid Tempat tinggal sekarang : Jelebu Negeri Sembilan Join Blog sejak : November 2009 tapi tak aktif Link blog : http://puterikusayang93.blogspot.com/
saya join

Azam Tahun Baru

Ujian bulan3 mesti capai pointer 2.5 keatas
Peperiksaan bulan 5 mesti capai 3.00
Percubaan Stpm mesti capai 3.00 keatas
STPM mesti capai 3.50
Wish Me Luck in Stpm IM STPM CANDIDATES 2012