Catatan

Tunjukkan catatan dari 2014

GIVEAWAY: JUBAH DRESS CANTIK BY ARIESCAPE SHOPPE

Imej
mengapa anda rasa layak menang dress dari Ariescape Shoppe.
1) pakaian favourite pergi kuliah dan berjalan-jalan
2) selesa dn mudah dipakai.
3 ) cantik dan design yang kemas

Moga rezeki saya berpihak pada saya.Tuah ayam nampak di kaki
Tuah manusia siapa yang tahu.

Bukan Mudah Memutuskan Hubungan Tetapi Kuatlah Kerana Allah

Imej
Kalau lah diikutkan hati remaja ku ini, memang aku tak sanggup nak memutuskan hubungan yang sudah memakan masa dua tahun ini. Tapi disebalik rasa itu, aku percaya Allah sudah tentukan yang terbaik untuk ku walaupun bukan sekarang tetapi In Sha Allah di akhirat sana. Perempuan, sungguh hatinya sangat nipis tak seperti kebanyakan lelaki. Pertengahan  tahun 2009, dengan takdirNya aku mengenali seseorang. Perkenalan kami mungkin seperti kebanyakan remaja lain juga. Kami mula kenal dari satu insiden di mana salah seorang dari kawan kami telah memberi nombor telefonku kepadanya. Jadi dipendekkan cerita, kami mula rapat dan mengenali isi hati masing-masing melalui sms sahaja. Tidak pernah pun melihat paras rupa. Hanya kata-kata sms dan juga suara dari telefon. Itupun kadang-kadang sahaja. Dari hari ke hari kami mula rasa persahabatan itu sudah bertambah erat. Malah katanya, hubungan kami sudah seperti lebih dari teman tapi mesra. Apa tidaknya, setiap hari kalau boleh kami sentiasa mengirim sm…

Duit Raya Untuk Anda! Jom Sertai Bersama!

Imej
Assalamualaikum
Ramadhan bakal melabukan tirainya kini syawal menjelang tiba Ampun maaf ditiba Moga syawal tahun ini lebih bermakna
Bagi sesiapa yang berminat Boleh tekan disini untuk join
Assalamualaikum

Segmen KAD RAYA BERSAMA AIZU

Imej
Assalamualaikum,
Ramadhan Kareem, Memandangkan lebaran semakin menghampiri ramai blogger menganjurkan segmen yang berkaitan pasal lebaran
Sekadar suka-suka join segmen ini kepada blogger yang berminat bolehlah jemput join segmen ini Hanya perlu menekandisini sahaja. Salam Ramadhan Kareem Maaf zahir dan Batin

Liqa Usrah + Rehlah Masjid Negeri Shah Alam.

Imej
Assalamualaikum
Hanya nak shere
pengalaman usrah sambil rehlah
di Masjid Negeri Putrajaya
Usrah bukan sahaja dalam masjid atau surau
Tapi boleh buat diluar Naqibah baik hati nak bawa kami
usrah sambil rehlah
di Masjid Negeri Seronok memang seronok sangat.

Makan-makan sebelum memulakan sesi usrah.


Naqibah yang kedua buat masa sekarang kak Najwa a.k.a Dr Najwa


Kami akhwat dari puncak perdana.


Ambil feel selfiee dengan Kak Najwa.Keterujaan bila jumpa doktor.


My kakak angkat di Puncak Perdana.Alhamdulillah now dah jadi usrahmate saya
Katanya di happy sangat bila berusrah dengan kak Najwa.Ahlan wasahlan
ke Jemaah Ikram


Naqibah yang pertama Kak Raiyyan
yang bertudung merun dan bersama akhwat puncak perdana.


Sebahagian kami akhwat Ikram Puncak Perdana

Jazakillahoir kathira
kepada dua orang naqibah kesayangan
Kak Raiyyan dan Kak Najwa
Kerana membawa kami berusrah
di luar kampus.

p/s :Sila cemburu ukhwah antara kami.

Giveway Jun By Shira Lokman

Imej
Assalamualaikum. Jemput join. Takde kerja. Tekan disini kalau berminat join Jazakillahoir kathira

Segmen Blogging + Menang Hadiah!

Imej
KLIK
BANNER UNTUK JOIN



Salam
1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk
beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan.
Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat
pemenang bertuah!



HADIAH:

USB
Flash Drive/Pendrive 8GB

Jewellery
Fashion 1 set

Novel


T-Shirt


Fridge
magnet

Keychain




Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida



TAMAT:
29 MEI 2014
– Jam 11.59 malam
Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!
HADIAH: USB Flash Drive/Pendrive 8GB Jewellery Fashion 1 set Novel T-Shirt Fridge magnet Keychain
Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida
TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam

Logam Berkarat

Imej
Sebuah entry yang mungkin membuatkan blog temerity diboikot. Mungkin penulisnya sendiri yang memboikot... eh..

Suatu hari dulu.. Kita jauh sekali dengan majlis ilmu, Ceramah? Berpantang maut sebelum ajal.. memang tak jejak. 'Study group' dengan campuran jantina jadi kebiasaan. Kata kita "untuk belajar je pun.. belajar dengan berlainan jantina ni mudah sikit nak faham".. piiiiiirahhh Baca artikel islamik? Baca tajuk pun dah melugai, nak muntah bagai.. anti habis.. Tudung labuh?.. please lah doh, nak terbang ke mana tudung besar-besar? Drama korea ibarat khutbah harian.. Wajib.. Syarat sah kehidupan.. Lagu band 'satu arah'? dah macam Al-Matsurat.. penenang jiwa, peneman tikala duka..

tapi kini, Allah tunjukkan jalan, keluarkan kita dari lumpur, jauhkan kita dari jurang neraka. Allah bagi kita kefahaman tentang agama dan perjuangan seorang hamba. tak faham banyak mana pun, tapi sedikit kefahaman itu ada.
kini, Allah campakkan kita ke dalam kelompok 'pelik&#…

Daripada Terbiar..Baik di Tarbiyah

Imej
Assalamualaikum sekadar perkongsian daripada blog dakwah dan tarbiyah Alhamdulillah sekarang Ana telah memasuki dunia dakwah dan tarbiyah Terima Kasih Allah,Naqibah,Akhwat kesayangan mahupun akhwat di Negeri Sembilan dan Akhwat Shah Alam
Ana ternampak link blog ini di FB yang di post oleh Naqibah kesayangan ana Cikgu Fadhilah Ana dihantar oleh naqibah mengikuti daurah ISK atau nama penuhnya Ini Sejarah Kita di Negeri Sembilan.
Post ini memang terkena pada diri ana sendiri Alhamdulillah ana bersyukur sangat sebab Allah temukan Ana dengan naqibah yang baik hati dan tegas Dia sedaya upaya mengasah Ana sehingga Ana jadi logam yang berkualiti dan akan memberikan manfaat kepada Islam. Cikgu doakan saya supaya saya menjadi logam yang berkualiti dan jazakillahoir sebab mengasah saya sehingga menjadi logam.
ada benih pun tiada guna jika ia tidak ditanam, ada logam pun tiada guna kalau tidak reti mengguna,
"aku sedar ada kelebihan yang Allah kurniakan padaku, aku mampu lakukan sesuatu, aku mampu menyumbang..…

USRAH di MRSM KUALA KLAWANG

Imej
Assalamualaikum..
Alhamdulillah lamanya tak berblogging Bila nak create mesti idea akan lost
Aduh macam mana nak buat novel nih?
Moga Allah akan berikan ana idea untuk menulis
InshaAllah ana akan menulis yang dapat
memberikan manfaat pada orang.
Entry kali ini pasal usrah ana minggu lepas 12/4/2014 (SABTU) MashaAllah Tabarakallah seronok sangat bila dah jumpa
dengan naqibah,dengan adik-adik usrah maklumlah sebulan lebih tak jumpa Rindunya hanya Allah yang tahu.
Bila sampai RI (Rumah Islam) dekat MRSM ana masuk jerk la Maklumlah itu rumah kedua ana
Ingat taknak pergi sebab naqibah cakap ade housmates
Tapi tak sampai hati pulak. Tak kenal maka tak cinta. Kami terus jadi mesra.
Masak sama-sama,solat sama-sama
Paling sebak jemaah sama-sama
Ukhti Salwa peluk ana ketat-ketat.
Malam itu Naqibah kejut untuk bangun qiyam MashaAllah sumpah terharu sangat Tambah sayang saya dengan cikgu. Jazakillahoir sebab puji masakan saya cikgu. Biasa jerk tuh.cikgu pon boleh belajar jugak
Sebelum balik sempat lagi perg…

La Tahh Zan

Assalamualaikum Alhamdulillah saya dah dapat usrah dekat Puncak Perdana Malam tadi baru dapat Tapi yang sedihnya antunna bukan dari pertubuhan IKRAM.
Bila dapat tahu antunna bukan dari pertubuhan Ikhram terus ana text naqibah ana Cikgu Fadhilah kesayangan ana
Nampaknya dia
tak bagi ana join PEMBINA tuh.Ana tak tahu sebab ape?
Mungkin dia ada alasan yang kukuh
Dia mahukan naqibah ana
yang baru sama pertubuhan dengan dia.

Before dapat naqibah baru
ana terpaksa join
sebab ana terlalu rindukan usrah sangat-sangat.
Bila dapat jerk usrah malam tadi
ana nangis pada akhwat tuh.
Ana tak tahu bila Cikgu Fadhilah
akan kenalkan ana pada kawannya
Ana hanya ikut sahaja
Tak sampai hati nak keras kepala.

Usrah di tempat baru akan mula
Jumaat tengahari,
Pape pon ana kena mintak kebenaran
cikgu Fadhilah untuk join.
Kalau cikgu tak bagi ana tak join.
Bila cerita pada naqibah pasal ana join
PEMBINA,
Naqibah cakap bila dia dah kenalkan
kawan dia pada ana
dia mintak ana tinggalkan PEMBINA.
Kalau nak cerita pada ustazah
ustazah …

DEFINISI USRAH

Imej
APA ITU USRAH???
APA YANG DINAMAKAN DENGAN USRAH?

Dari segi bahasa, perkataan usrah (bahasa Arab) bermaksud keluarga. Kamus Dewan Edisi Ketiga pula menyatakan, usrah ialah perkumpulan yang melibatkan kegiatan agama seperti perbincangan tentang sesuatu tajuk agama dan sebagainya. Dari segi istilah, usrah ialah ikatan perpaduan yang dibina atas dasar iman dan Islam dengan berusaha tolong-menolong sesama sendiri untuk memahami dan menghayati Islam; berusaha mempertingkatkan ilmu dan amal, dan menghindari maksiat dan permusuhan berdasarkan firman Allah (maksudnya): “Bertolong-tolonganlah kamu berbuat kebaikan dan takwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan berbuat dosa dan aniaya dan takutlah kepada Allah.” [Al-Maidah, 5:2] TERDAPAT TIGA PERKARA PENTING DALAM USRAH IAITU:
>TA'ARUF(BERKENALAN) >TAFAHUM(SALING MEMAHAMI) >TAKAFUL(TOLONG MENOLONG)
Bila Usrah Mula Diperkenalkan? Usrah mula dipopularkan oleh gerakan Ikhwanul Muslimin di Mesir di bawah pimpinan Imam Asy-Syahid Hassan Al-Banna…