Catatan

About My Doctor @ Dr Tina

Imej
Assalamualaikum... Alhamdulillah syukur pada Allah sebab Allah masih bagi peluang untuk meneruskan kehidupan. Allah bagi lagi peluang untuk kita bertaubat. Subhanallah baiknya Allah. Jika dihitung nikmat yang Allah dah bagi ini nescaya boleh pecah kalkulator. Tak terhitung banyaknya nikmatNya. Yaa kadang-kadang kita rasa kita masih tak cukup dengan apa yang Allah bagi pada kita.Bandingkan dengan orang yang lebih susah dari kita dan dengan cara itu sahaja membuatkan kita lebih insaf,menghargai apa yang ada disekeliling kita kan. Saya faham jiwa manusia.Manusia tidak pernah berasa puas apa yang dia dapat sekarang. Kalau boleh nak ada seperti orang lain ada. Percaya sahaja Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Teringat saya dalam surah al-baqarah ayat 121

Bila kita faham dan hadam ayat ini, dengan sendirinya kita akan refleks atau muhasabah balik diri kita sebenarnya. Yang berlaku pasti ada sebab dan kemanisan itu akan berada di penghujung.Doalah dan minta pada Allah supaya…

Protest

Allah... Aku Lemah.. Allah Aku tak kuat

Akhirnya 3 semester terpendam semalam 17/10/16 saya meluahkan sedikit apa yang terbuku dalam hati saya. Pensyarah yang saya takut selama ini tiga semester memeluk saya. Perlu ke saya bagi dia ruang dan peluang untuk faham saya? Mana mungkin :( :( :(

Takut padanya menjerat diri saya sendiri. Tanpa saya sedar saya protest lecturer itu dalam diam. Saya tak buat task dia dan dia halau saya keluar kelas. Dia bagi saya peluang untuk membela diri saya. Bila diberi peluang untuk membela diri saya banyak berdiam sahaja sebab saya takut :( :(  Maaf miss saya masih lagi ada perasaan takut pada miss. Saya tak boleh story overall about my life. Miss tak akan faham dengan jiwa saya, aktiviti saya dan komitmen saya.End of the story kedua-dua menangis.

Terima kasih kerana masih prihatin pada saya. Saya terpaksa ambil masa untuk menyesuaikan diri saya. :( :( :(

Seorang yuni bila dapat menangis memang akan nangis macam orang kena histeria. Jangan bagi saya menan…

Rehlah dan Jaulah Ikram Kuala Pilah 30-31/8/2016 - Port Dickson

Imej
Assalamualaikum... alhamdulillah syukur padaMU ya Allah kerana masih lagi memberi peluang kepada hambaMU yang kerdil ini untuk bernafas. Alhamdulillah..

Entry kali ini saya nak share program jaulah dan rehlah bersama akhawat Ikram Kuala Pilah pada 30-31/8/2016 di Port Dickson. Ya Allah sangat best. Alhamdulillah perancangan Allah itu indah. Tak dapat jadi fasi mds tapi Allah bagi hadiah dan permudahkan urusan untuk pergi program.


Sebelum memulakan sukaneka di pantai. Panas ya ampun
Alhamdulillah selesai bersukaneka
wajah-wajah excited nak hiking bukit
Walaupun kepenatan mendaki bukit muka akhawat still lagi boleh tersenyum lebar menenangkan. Macam mana tak sayang,mestilah sayang.Kalau mak tahu saya naik bukit mesti dia bising dan risau sebab kaki tak fully recover lagi. Tak bagitahu pun ada naik bukit bagai. bagitahu nak pergi usrah je
Menakjubkan tengok lautan. Rasa kerdil,rasa hina
Semoga kita berpegangan tangan hingga ke syurga.
Terima Kasih Allah sebab menggerakkan hati dia untuk …

17 Nota Penting Untuk Melepaskan Masa Silam Dan Move On

Imej
Terima apa yang ada, lepaskan apa yang telah pergi, dan yakinlah dengan perjalanan hidup yang Allah telah aturkan.. Pasti ada perkara dalam hidup kita yang akan menemui titik noktah yang tidak dapat dielakkan lagi. Perpisahan, kehilangan dan kekecewaan selalunya akan membuatkan kita terduduk. Membuatkan kita terasa sukar kembali memberi kepercayaan. Cukuplah sekali hati kita pernah hancur. Oleh itu, tutuplah kisah lama dan buka halaman baru. Apa yang penting adalah untuk membina kekuatan melepaskan masa silam yang bukan lagi menjadi sebahagian daripada hidup anda. Ia berkenaan bagaimana kita menerima hakikat; apa yang terjadi memang diluar kawalan kita. Saya tahu, move on dan melepaskan masa silam bukanlah satu perkara mudah. I’ve been there. Sekali hati kita sudah terguris, parutnya akan membekas selama-lamanya. Menyembuhkan luka itu, adalah satu perjalanan yang amat panjang dan penuh dengan air mata. Tapi percayalah, setiap kepayahan dan keperitan yang anda lalui sekarang, Allah tela…

Terlalu Busy

Assalamualaikumm.. selamat malam..selamat beristirehat .Jom kita tadabbur ayat ini ye?

“Dan karena rahmat-Nya, Dia jadikan untukmu malam dan siang, supaya kamu beristirahat pada malam itu dan supaya kamu mencari sebahagian dari karunia-Nya (pada siang hari) dan agar kamu bersyukur kepada-Nya.” (QS. Al-Qashash:73).

Alhamdulillah kita masih diberi peluang lagi oleh Allah untuk bernafas, untuk menyedut oksigen yang percuma. Baiknya Allah kan? Baiklah jomlah kita bertasbih dulu tanda memuji kebesaran Allah dan mengucapkan Alhamdulillah tanda kita berterima kasih atas nikmat pemberiaan-Nya.

Hari ini saya nak cerita tentang busy.. seperti entry sebelumnya saya ada story pasal mama saya. Itu mama angkat saya.Even dia mama angkat saya tapi saya tetap anggap dia mama saya.

Ya Allah,saya terlalu rindu mama saya seperti mana saya pernah merindui ex murrabi saya. Tapi bila saya rindu mama, saya tak pernah nak doa.Hmm.Saya janji saya akan doa bila saya rindu mama. I not control my emotion mama.. (cry…

Pertemuan atas dasar Ukhwah

Imej
Assalamualaikum.. Bakal penghuni syurga.. Semoga saya dan awak-awak semua tergolong dalam kalangan bakal penghuni syurga..
InshaAllah.. Semoga kita semua mendapat rahmat Allah  untuk memasuki syurga-Nya..
Jomlah kita doa dulu sama-sama. Semoga kita semua sentiasa berada dalam  Rahmat Allah Allah sangat suka hamba-hambaNya yang banyak doa.
Dalam firmannya  Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat (berdoa kepada-Ku) akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina (surah Ghafir: 60).
Sebernarnya saya mujahidah untuk kusyukkan hati dan jiwa saya bila bertemu dengan Allah iaitu SOLAT!!
Semoga hati kita sentiasa dipandu untuk berada  di jalan yang lurus.
Baiklah Saya ingin share tentang entry saya untuk kali ini.
Alhamdulillah..Allah dengar doa saya. Sebab masa raya tahun ini ex murrabi yang saya over attach datang ke rumah saya.
Subhanallah.. Saya sangat terharu.. Saya demam-demam …

Nikmat manakah yang kamu dustakan?

Imej
Assalamualaikum. Alhamdulillah segala nikmat yang tidak terhitung banyaknya
Terima Kasih Allah atas nikmat ini. Terima kasih Allah kerana bagi hambaMU ini peluang untuk hidup Masih diberi kesihatan yang baik..
Hanya Engkau yang layak dipuji yang layak hambaMU sandarkan harapan kerana pasti Engkau akan makbulkan..
Terima kasih atas hadiah yang istimewa untuk semester ini.

Alhamdulillah Allah bagi pinjam insan yang baik hati Merangkap lecturer dan mama saya. Mama ialah salah seorang pensyarah di UiTM Shah Alam Fakulti Sains Sukan. Kini saya ada dua orang ibu satu mak dan satu lagi mama

Mama yang declare saya sebagai anak angkat dia. Gambar ini masa mama bawak saya iftar di fakulti mama Mama yang ajak sebab saya yang beria ajak mama iftar sama. Last mama suruh ikut pergi iftar di fakulti mama.
Mama seorang pensyarah yang sangat baik dan tegas Sebaknyaa saya maa :( (nangis
Allah, terima kasih bagi pinjam mama pada saya.
Allah sahaja yang tahu perasaan saya bila orang tanya saya pada mama …